چگونگی ثبت طرح صنعتی
مجموعه تخصصی ثبت شرکت کریم خان با همکاری کارشناسان و متخصصان در زمینه های ثبت شرکت و ثبت طرح صنعتی و دیگر موضوعات ثبتی ،همراه شما خواهد بود.طرح صنعتی به مفهوم خصوصیات مرتبط با شکل، ساختار، نقش و تزیینات استفاده شده در یک محصول توسط یک فرآیند صنعتی می باشد.به طوری که در محصول نهایی،سبب ایجاد جذابیت گردد.
موسسه حقوقی ثبت کریم خان علاوه بر ثبت شرکت و ثبت برند و دیگر خدمات ثبتی،به ثبت طرح صنعتی نیز می پردازد که در صورت تمایل می توانید جهت آگاهی از نحوه ی ثبت آن،این مطلب را دنبال نمایید.
مطابق ماده 20 قانون ثبت اختراعات،طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوبه سال 1386 ،طرح صنعتی به صورت ذیل تعریف می گردد:
هر نوع ادغام خطوط یا رنگ ها و هر نوع شکل سه بعدی با خطوط، رنگ ها و یا بدون آن، به صورتی که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد طرح صنعتی می باشد.
از دیدگاه اداره هماهنگ سازی بازارهای داخلی اتحادیه اروپا (OHMI ) ، به صورت مختصر طرح صنعتی ، طراحی ظاهری یک کالا یا قسمتی از آن می باشد که ناشی از خطوط رنگ ، شکل ، بافت یا تزیینات آن است.
بر اساس بند (1) ماده 2 قانون مدل سازمان جهانی مالکیت معنوی برای طرح های صنعتی، طرح صنعتی ترکیبی از خطوط یا رنگ ها یا هر شکل سه بعدی همراه یا بدون خطوط یا رنگ ها است،منوط بر اینکه این چنین ترکیب یا شکلی، ظاهری خاص به یک محصول صنعتی یا دستی بخشد و به عنوان یک طرح برای آن کالا به شمار می آید.
در اسناد و کتاب های انتشار یافته از سازمان جهانی مالکیت معنوی، از طرح صنعتی تعریفی بیان گردیده است. در یکی از کتاب های منتشر شده از سوی وایپو در تعریف طرح صنعتی از جهت حقوقی عنوان شده است : ” طرح صنعتی عبارت است از حقی که جهت حمایت از خصوصیات تزیینی و غیر کاربردی یک کالا یا محصول صنعتی که ناشی از فعالیت طراحی است و متعاقب ثبت آن، اعطاء می شود”.
مدارک مورد نیاز برای ثبت طرح صنعتی
- کامل نمودن دونسخه اظهارنامه طرح صنعتی
- مدارک مثبت هویت درخواست کننده
الف) اشخاص حقیقی: کپی شناسنامه و کپی کارت ملی
ب) اشخاص حقوقی: آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت کپی شناسنامه و کارت ملی دارندگان حق امضاء - مدارک وکیل قانونی: چنانچه درخواست از طریق نماینده قانونی (نماینده،صاحبان حق امضا برای اشخاص حقوقی و …) حاصل شود، مدارک آن پیوست شود
- مدارک مثبت هویت طراح: تقدیم کپی شناسنامه و کارت ملی طراح
- در صورت دو بعدی بودن طرح صنعتی، پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیمی
- در صورت سه بعدی بودن طرح صنعتی، پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیمی از کلیه ی جوانب طرح درخواستی
- در طرح صنعتی سه بعدی، مرجع ثبت قادر است ماکتی از آن را به انضمام اظهارنامه تقاضا کند.اندازه ماکتی که درخواست کننده از مدل طرح خویش ارائه می نماید،می بایست حداکثر 20×20×20 سانتی متر و وزن آن حداکثر 2 کیلوگرم و از مادهای مقاوم و فاسد نشدنی تهیه گردد.
- چنانچه متقاضی قصد داشته باشد طرح مورد تقاضای او انتشار نیابد،همراه با مدارک تقاضای کتبی حاکی از دیر کرد نشر آگهی ثبت طرح صنعتی با مقرر نمودن مدت تاخیر (حداکثر یک سال).
- در صورتیکه طراح صاحب نباشد و نیز مایل نباشد اسم او در مدارک و آگهی طرح صنعتی ذکر گردد ،لازم است تقاضای کتبی مبنی بر درج نشدن اسم خویش را پیوست نماید.
- فیش مربوط به تادیه هزینه های قانونی
- استفاده از حق تقدم :چنانچه متقاضی یا متقاضیان ثبت طرح صنعتی مایل باشند به استناد درخواست ثبت یا ثبت خارج از کشور از مزیت های حق تقدم (حداکثر۶ماه) برخوردار گردند، باید اسناد مربوط به حق تقدم را همگام با ارائه اظهارنامه یا حداکثر طی ۱۵روز از آن زمان ارائه نمایند.
اهمیت ثبت طرح صنعتی
حفظ و مراقبت از مالکیت معنوی و صنعتی اشخاص به عنوان یک ارزش و دارایی ، در کمال و گسترش اقتصادی یک جامعه،بسیار حائز اهمیت می باشد.عدم توجه به امر حراست از این نوع دارایی های فعالان اقتصادی سبب افت انگیزه و روحیه ی رقابت پذیری و به ویژه دگرگونی و ابداع در ابعاد گوناگون صنعتی و تجاری می گردد.این گونه از ابداعات نیاز هر نوع تجارت و صنعت خواهد بود.زیرا علاوه بر اینکه باعث خروج بازار از حالت رکود می گردد،بلکه سبب کوشش های زیاد اشخاص جهت ارتقاء بهره وری و اندیشه های بدیه در کشور و رقابت صحیح تر نیز خواهد شد.
پیوسته به وجود آوردن یک طرح صنعتی به جهت اینکه از تلاش های ذهنی و ارزیابی موضوعات بسیار علمی و پژوهشی حاصل می گردد، می تواند دربردارنده ی هزینه های زمانی و ریالی زیادی برای یک تولید کننده طرح صنعتی باشد.در صورتی که این طرح ها مورد استقبال قرار گیرند، برای موسسات و شرکت ها فروش بسیاری به جهت تاثیرات روانی شامل خواهند شد.
این امر زمینه سو استفاده و بکارگیری بدون مجوز از طرح های مذکور را برای دیگران به سبب لزوم به دارا بودن این موفقیت ها و کپی برداری از آنان را بسیار تقویت می نماید.لذا طرح های صنعتی می بایست پیش از آشکار شدن در بازار و در اسرع وقت ثبت گردند.در ایران سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با مشارکت دستگاه های قضایی و اجرایی و سازمان های ذیربط امر ثبت آثار و یا طرح های صنعتی را بر عهده دارند. این سازمان مسئولیت ثبت طرح های صنعتی را به اداره ثبت مالکیت صنعتی واگذار نموده است.
در ادامه ثبت شرکت کریم خان برای شما شرح خواهد داد که چرا باید طرح صنعتی را ثبت کرد؟ما را تا انتهای این مقاله دنبال کنید.
لزوم ثبت طرح صنعتی
با به ثبت رساندن طرح صنعتی فرصت سو استفاده از آن و یا استعمال بدون مجوز از طرح صنعتی شما حاصل نمی گردد. دولت با توانایی های بالقوه شناخت مالکیت شما قادر است به سهولت از بهره برداری غیر اصولی از طرح های ثبت شده صنعتی جلوگیری نماید.حتی در اموری که کالاهای وارداتی به جهت همانندی طرح صنعتی آنان امکان دارد به بازار شما آسیب رساند،قادر است با ادعای شما از واردات کالا ممانعت ورزد.
مزایای ثبت طرح صنعتی
- با ثبت طرح صنعتی از کپی برداری و تقلید طرح شما به وسیله دیگران جلوگیری خواهد شد.
- ثبت طرح صنعتی باعث ایجاد رقابت سالم در بازار تجاری می گردد و این امر سبب ترغیب شرکت ها و اشخاص جهت ابداع و خلاقیت خواهد شد.
- ثبت طرح صنعتی به جهت هویت بخشیدن به محصولات ،باعث افزایش کوشش های تولید کننده در ارتقا کیفیت محصولات خویش می شود و این امر سبب توسعه کیفیت کالاهای داخلی و به دنبال آن بازگشت سرمایه زیادتر برای شرکت ها می گردد.
- پشتیبانی از طرح های صنعتی سبب ارتقاء وجهه و اعتبار موسسات و شرکت ها و نیز محصولات آنان می شود.
- ثبت طرح صنعتی چنانچه موفق گردد می تواند سرچشمه ی درآمد دیگری برای شرکت با اعطای مجوز حق بهره برداری از طرح به دیگران شود.
مراحل ثبت طرح صنعتی
طرح های صنعتی که نو و بدیع باشند و نظیر آن قبلا مشاهده نگردیده باشد و در هیچ جایی ثبت نشده باشند، قابلیت به ثبت رسیدن را دارند.طرح صنعتی می بایست نتیجه اندیشه های خود آفریننده طرح باشد و ایده و نگاه نوینی در آن موجود باشد. طرح های صنعتی در صورتی که بسیار شبیه سایر طرح های باشند، نمی توانند تحت عنوان طرح صنعتی رویت گردند و طرح صنعتی می بایست امر تازه ای را در بازار ارائه کند.
همان گونه که قبلا گفته شد طرح های صنعتی می بایست در مرجع مالکیت صنعتی ثبت گردند.اداره مذکور جهت تسهیل موضوع در نخستین گام از شما اظهارنامه ثبت طرح صنعتی و تقاضایی را نیاز دارد که لازم است به وسیله یک مشاور حقوقی مجرب فراهم گردیده باشد. این مدارک به انضمام مدارک دیگر می بایست در پایگاه اینترنتی این اداره ثبت نام گردند تا کارشناسان اداره مالکیت صنعتی اوضاع طرح را مورد بررسی قرار داده و در صورت دارا بودن شرایط مورد نیاز ،جهت تشکیل پرونده اقدام گردد.
در صورتی که طرح تقدیمی شما دارای هر یک از شروط ذیل باشد به وسیله این کارشناسان مورد قبول قرار نمی گیرد:
- جدید و نتیجه ی تفکر و ابداع نباشد
- پیش از شما فردی در هر کجای از جهان اظهارنامه این طرح را ارائه کرده باشد
- طرح هایی که مخالف اخلاق پسندیده و نظم و موازین شرعی و قانونی باشند
- طرح هایی که در آنان علامت و یا نشانه های ملی و مذهبی دیده گردند
- طرح هایی که نتیجه و اثر بخشی یک صنعت و تولید را بدون تغییر ظاهر، هدف انتخاب کرده باشند
- طرح هایی که ساخت آن در سایر مناطق امکان پذیر نباشد
- طرح هایی که تغییر شکل می دهند و دارای ثبات ظاهری نیستند
- طرح هایی که بدون حضور دیگر بخش ها و سایر طرح ها دارای کارایی و مفهوم نمی باشند
- مواردی که عیناً در طبیعت مشاهده می گردند
- انواع اشکال هندسی
- طرح های تابع نیروی الکتریسیته
در صورتیکه طرح شما دارای هر کدام از موارد مذکور نباشد،امکان به ثبت رسیدن به عنوان یک طرح صنعتی جدید واجد شرایط را دارد.طرح های صنعتی که هم دربردارنده ی تغییرات ظاهری محصول باشند و هم در نتیجه و نیرو و ایجاد روش های نوین و توسعه فرآیند یک کار عمل کنند،به جز طرح صنعتی به عنوان یک اختراع نیز می توانند ثبت گردند.مسلماً منوط بر مطابقت داشتن با تعاریف یک اختراع. همچنین در مواردی به وجود آورنده ی طرح صنعتی قادر است طرح خویش را به عنوان برند و یا حتی علامت تجاری نیز ثبت نماید.
در آخر بعد از قبول تقاضا می بایست با تقدیم اصل مدارک در مکان اداره مالکیت صنعتی و تادیه مخارج مورد نیاز نسبت به تشکیل پرونده اقدام شده و بعد از آن طرح در روزنامه رسمی دادگستری و روزنامه ای کثیر الانتشار آگهی گردد.
پشتیبانی از طرح های صنعتی به قلمرو هر مملکتی وابسته است . به این مفهوم که شما هنگامی که طرح خویش را در ایران ثبت نمودید، فقط مشمول حمایت از طرح صنعتی در داخل ایران خواهید بود و این امر تضمینی به شما نمی دهد که طرح شما در نقاط دیگر دنیا کپی برداری نگردد.
ثبت بین المللی طرح صنعتی
به منظور ثبت طرح صنعتی به شکل بین المللی و یا به طور ارائه و ثبت در سایر کشورها نیز می توانید اقدام کنید.تنها لازم است توجه داشته باشید که فقط دارای شش ماه مهلت هستید تا از تاریخ نخستین رونمایی و تقاضای ثبت طرح صنعتی در یک کشور طرح خویش را در هر یک از کشورهای جهان نیز ثبت کنید و یا ثبت آن را بین المللی نمایید.
ثبت بین المللی طرح صنعتی با تقدیم تقاضا بعد از ثبت طرح صنعتی در ایران به سازمان ثبت جهانی مالکیت معنوی (wipo) حاصل می گردد.به این جهت لازم است حتما با همکاری مشاوران و کارشناسان اقدام نموده تا قادر باشید طرح صنعتی خویش را به سرعت به صورت بین المللی و معتبر ثبت گردانید.
نکته ی حائز اهمیت این است که شناسایی قوانین و مقررات ویژه ثبت طرح صنعتی چه در ایران و چه در سایر ممالک ،به شکل ناحیه ای و یا بین المللی است.توجه داشته باشید که طرح های صنعتی خویش را بلافاصله و پیش از آشکار نمودن آن برای حتی نزدیکترین دوستان خود به ثبت برسانید.
دستیابی به قوانین طرح صنعتی تخصص است و شناسایی آن نیاز ثبت طرح صنعتی می باشد.در نتیجه شایسته است جهت بکارگیری حداکثری از توانایی های بالقوه طرح خویش حتما با مشاوران ما در ثبت کریم خان همراه باشید.برای این منظور با شماره ی 87146 تماس برقرار نمایید تا در اسرع وقت از مشاوره ی کارشناسان زبده ما بهره مند گردید.